Proiect ROSE implementat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi

Evenimente Aprilie 5, 2019

Proiect ROSE implementat la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi

 

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi este beneficiar al unui grant, finanțat din Schema de granturi pentru licee, derulată în cadrul Proiectului privind Învățământul Secundar – ROSE, proiect finanțat conform Acordului de Împrumut nr. 8481-RO semnat între Guvernul României și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în scopul realizării Subproiectului intitulat „Performanţe crescute pentru un bacalaureat de succes”.

Proiectul, derulat pe parcursul a patru ani (2018-2022) în baza acordului de grant nr. SGL/RII/630/02.10.2018, își propune ca obiectiv general creşterea nivelului de cunoştinţe, formarea aptitudinilor si competenţelor necesare pentru promovarea examenului de bacalaureat şi tranziţia de la viața de liceu la învăţământul terţiar sau către accesul pe piaţa muncii, precum și participarea elevilor de liceu la viaţa activă. Aceasta se va realiza prin creşterea numărului de elevi care îşi continuă studiile sau îşi găsesc un loc de muncă ca urmare a programelor remediale, de dezvoltare personală, dar şi a celor extra-curriculare.

În acest sens, în perioada 15-18 martie 2019, o parte dintre elevii înscriși în grupul-țintă au participat la 2 activități din cadrul Proiectului ROSE, incluse în rândul celor care privesc „Organizarea și desfășurarea de activități în vederea creșterii interacțiunii elevilor cu modele pozitive/negative”.

Astfel, sub titlul „Unde ne sunt rădăcinile, acolo ne sunt și aripile!”, elevii Seminarului dorohoian, coordonați de preoții profesori Paul Andrei Smeu și Cosmin Constantin Pristavu,  au efectuat o vizită la biserica monument istoric cu hramul „Sf. Nicolae”, din localitatea Suharău, județul Botoșani. Întâmpinați de parohul bisericii, preotul Adrian Nazare, elevii au dobândit informații privind trecutul așezării și istoricul bisericii și au „răsfoit” biografiile celor care s-au implicat de-a lungul vremii în zidirea și conservarea bisericii. Cu toții au ajuns la concluzia că numai cunoscându-ne „rădăcinile” putem să ne bucurăm de prezent și să dobândim „aripi” pentru a călători spre viitor.

Cealaltă activitate, așezată sub titlul „Educația – călătorie spre centrul <sinelui> și spre <inima> aproapelui”, s-a concretizat într-o vizită la Unitatea de asistență medico-socială din aceeași localitate, un loc pe care 24 de persoane vârstnice și cu diferite afecțiuni îl numesc „acasă”. După cuvântul de bun venit din partea conducerii Unității, elevii au susținut un mic recital de cântece patriotice și de poezii, au împărțit fructe și materiale catehetice specifice Postului Mare și au intrat în dialog cu beneficiarii Unității, valorificând și concretizându-și pregătirea și, totodată, alinând dorul de comunicare și de comuniune al celor internați.

Mulțumind ostenitorilor și gazdelor activităților, mărturiile elevilor școlii dorohoiene „de la răscruci” întăresc necesitatea activităților din cadrul Proiectului ROSE implementat, precum și atingerea obiectivelor celor două activități, toți cei implicați fiind de fapt beneficiarii experiențelor de învățare, destinate a spori cunoștințele despre viață, a dezvolta aptitudini personale și a crește gradul de implicare și de depășire cu succes a diferitelor provocări și examene ale vieții.

„Astăzi am avut oportunitatea de a vizita Unitatea medico-socială din Suharău, destinată persoanelor vârstnice şi cu diferite dizabilități. În momentul în care am intrat, m-a cuprins un sentiment de tristețe. Acei bătrâni erau trişti şi parcă nici culoare în obraji nu mai aveau. Când ne-au văzut, dintr-o dată, chipurile li s-au luminat. Parcă, pe moment, dispăruse din inima lor acel sentiment de abandon. Am vorbit cu ei, pentru că asta îşi doreau cel mai mult.(Petronela Axînte, cl. a XI-a B)

 

„Cele două vizite din acestă după-amiază au fost foarte dinamice pentru mine. Discutând cu bunicii acestei zone, mi-am dat seama cât de importantă este lucrarea socială, cât valorează o clipă de dialog și ce înseamnă a cerceta un nevoiaș. Am fost între bătrânii și totuși nu m-am simțit bătrân. Acest lucru, trebuie să recunosc, m-a contrariat inițial. Mulți din ei nu au puterea in trup, dar au o deosebită iubire în grai. Parcă spunea cineva...,,Cine nu are bătrâni, să-și cumpere!" De asemena, unui elev de seminar îi este necesară cunoasterea practică. Părintele din Suharău ne-a prezentat câteva date monografice ale bisericii și ale parohiei, introducându-ne în atmosfera parohiei. După această experiență mă încredințez că rolul nostru în societate nu e deloc mic. Depinde doar de noi cum ne concentrăm puterile pentru a fi în folosul celor ce au nevoie.” (Dumitru Dan Zăhărescu, cl. a XII-a A)

 

„Am rămas uimit de oamenii care se aflau internați aici, aceștia povestindu-și viață fără a evita nici un detaliu. Povești frumoase, încât pe lângă toate necazurile lor se putea citi fericirea pe chipurile acestora. A fost o experienta plăcută prin faptul că se simțea starea de bine pe care am lăsat-o.” (Robert Enăchescu, cl. a XI-a A)

 

 (Pr. prof. Pristavu Cosmin Constantin)