Noi activități ROSE desfășurate de elevii Seminarului Teologic „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi

30 Decembrie 2019

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi este beneficiar al unui grant, finanțat din Schema de granturi pentru licee, derulată în cadrul Proiectului privind Învățământul Secundar – ROSE, proiect finanțat conform Acordului de Împrumut nr. 8481-RO semnat între Guvernul României și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în scopul realizării Subproiectului intitulat „Performanţe crescute pentru un bacalaureat de succes”. 

Proiectul, derulat pe parcursul a patru ani (2018-2022) în baza acordului de grant nr. SGL/RII/630/ 02.10.2018, își propune ca obiectiv general creşterea nivelului de cunoştinţe, formarea aptitudinilor si competenţelor necesare pentru promovarea examenului de bacalaureat şi tranziţia de la viața de liceu la învăţământul terţiar sau către accesul pe piaţa muncii, precum și participarea elevilor de liceu la viaţa activă. Aceasta se va realize prin creşterea numărului de elevi care îşi continuă studiile sau îşi găsesc un loc de muncă ca urmare a programelor remediale, de dezvoltare personală, dar şi a celor extra-curriculare.

În acest sens, pe 15 decembrie 2019, o parte dintre elevii înscriși în grupul-țintă au participat la 2 activități din cadrul Proiectului ROSE, incluse în rândul celor care privesc „Organizarea și desfășurarea de activități în vederea creșterii interacțiunii elevilor cu modele pozitive/negative”.

Astfel, sub titlul „Voluntariatul în slujba cetății” elevii Seminarului dorohoian, coordonați de preoții profesori Teodor Cătălin Budacă și Cosmin Constantin Pristavu, au efectuat o vizită la Asociația „Tineretul Creștin-Ortodox Român” – Filiala Bucecea, coordonat de părintele Ioan Cojocariu, parohul bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” Bucecea. Prezența elevilor a început prin participarea la Paraclisul Maicii Domnului, săvârșit în frumoasa biserica parohială, a continuat apoi prin susținerea unui mic recital de colinde tradiționale și s-a desăvârșit printr-un atelier de lucru, presărat cu multe experințe personale, mărturisiri, întrebări și răspunsuri, pe tema voluntariatului și a rolulu iei în societatea contemporană. 

Cu o amplă experiență în implicarea în societate, direct implicat în organizarea de tabere și activități pentru tineret încadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, părintele Ioan și familia sa au creat o atmosferă frumoasă de învățare și de motivare, prin intermediul căreia elevilor participanți li s-a deschis lumea deosebită a implicării în societatea civilă, elevii fiind potențiale mâini ale lui Dumnezeu întinse către aproapele. Atmosfera destinsă, spațiul interior al bisericii, precum și pașii pe care i-a parcurs părintele Ioan cu asociația non-guvernamentală ATOR Bucecea, au lăsat în sufletele elevilor o impresie deosebită, așa încât o viitoarere întâlnire și colaborare au fost în linii mari déjà schițate.

Prin intermediul celeilalte activități, așezate sub titlul „Monumente istorice din județul Botoșani: biserica de lemn din Corjăuți”, elevii au efectuat o vizită la biserica monument istoric cu hramul „Sf. Cuvioasă Pararscheva”, din localitatea Corjăuți, comuna Hilișeu-Horia, județul Botoșani. Întâmpinați de parohul bisericii, preotul Cristian Tărnăuceanu, elevii au dobândit informații privind trecutul așezării și istoricul bisericiiși au aflat lucruri puțin știute despre povestea care stă la baza „poposirii bisericii călătoare” în parohia Corjăuți.

De asemenea, au avut posibilitate să observe diverse obiecte și icoane vechi, ornamente din interiorul și exteriorul bisericii și au avut bucuria să aducă un cânt de colindă ca dar părintelui paroh pentru primirea frumoasă și pentru activitatea jertfelnică, misionară și smerită pe aceste meleaguri. La finalul activității, elevii au plecat cu bucuria adusă de cunoașterea zonei și a monumentelor de istorie și de spiritualitate, precum și cu imaginea frumoasă a unui „om pentru oameni”, simțind încă o dată adevărul proverbului „omul sfințește locul”.

Mulțumind ostenitorilor și gazdelor activităților, gândurile elevilor școlii dorohoiene „de la răscruci” întăresc necesitatea activităților din cadrul Proiectului ROSE implementat, precum și atingerea obiectivelor celor două activități, toți cei implicați fiind de fapt beneficiarii experiențelor de învățare, destinate a spori cunoștințele despre viață, a dezvolta aptitudini personale și a crește gradul de implicare și de depășire cu succes a diferitelor provocări și examene ale vieții. (Pr. prof. Budacă Teodor Cătălin, Pr. prof. Pristavu Cosmin Constantin)