Liturghie misionară ASCOR Iași în parohia Oroftiana de Jos, Protopopiatul Darabani

Evenimente Noiembrie 21, 2019

În Duminica a 26-a după Rusalii, un grup de tineri membri ai ASCOR Iași au poposit în parohia noastră, acolo unde au participat la Sf. Liturghie, oferind răspunsurile la strană, așezând cântare de colinde, împărtășind bucurie și lumină și aducând la noi, de departe, prospețimea tinereții pusă în slujba lui Dumnezeu și a semenilor. Nici membrii Grupului parohial de tineri „Prietenii Sf. Dimitrie” nu au fost mai prejos, ci, alături de câțiva elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, au pregătit o mulțime de suprize, printre care o expoziție de fotografii decorată cu frunze de toamnă, un colaj de instantanee din cele mai frumoase momente din viața parohiei, o scurtă drumeție până pe „Dealul Doamnei” și, bineînțeles, o agapă frățească în deplină comuniune și tradițională ospitalitate. Cu mulțumire pentru vizita și bucuriile făcute, le dorim mult succes, sesiune ușoară și, cu tot dragul, îi mai așteptăm pe la noi! Doamne ajută!

„Astăzi am învățat că „acasă” poate fi în mai multe locuri. 

Continuând tradiția, am pornit în această dimineață de 17 noiembrie, în duminica a XXVI-a după Rusalii, către Oroftiana de jos - Oroftiana, sat al comunei Suharău din județul Botoșani, pentru a participa la Sfânta Liturghie, cântând la strană alături de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi. Cu bucurie în suflet, am pășit pe treptele ce duc la intrarea în biserică și odată intrați am fost învăluiți de un aer primitor, cald în contrast cu frigul ce ne-a urmărit încă de la primele ore ale dimineții, astfel punându-se bazele unei noi prietenii binecuvântate. După cum spunea părintele Arsenie Boca, „Dumnezeu coboară între oameni și suie oamenii la Sine pe calea Sfintei Liturghii”. Așa și noi, unindu-ne cugetele într-un glas, am slăvit pe Dumnezeu și mici și mari, cântând „Aliluia!”. 

Cu vorbe blânde și pline de iubire, părintele paroh Cosmin Constantin Pristavu și-a povățuit enoriașii și ne-a primit zâmbitor în parohia sa, introducându-ne în principalele activități desfășurate cu și pentru copiii din comunitate, suflete calde ce ne-au adus zâmbetele pe chipuri. Alături de soția sa, părintele a devenit un tată spiritual pentru cei mici și cei mari, cu toții strângându-se în jurul frumoasei familii întrucât profesori fiind, aceștia creează continuu noi moduri de a insufla credința și buna cuviință în sufletele celor mici, oferind astfel o bază solidă pentru viitorii adulți ce vor sprijini comunitatea. Entuziasmul și bucuria gazdelor s-au transmis rapid și în rândul nostru, discuțiile înflorind astfel, iar momentul plecării devenind prilej de întristare dar și de speranță, întrucât ne-am despărțit cu urări de bine și făgăduieli de vizită,  atunci când Domnul o va considera de folos. Încă zâmbind, ne-am îndreptat spre casă cu bucurie și pace în inimi, mulțumind Lui Dumnezeu pentru toate.”

”Bucurați-vă și vă veseliți, că plata voastră multă este în ceruri!”

(Ipătescu Teodora, ASCOR Iași)