Concurs de cunoaștere a Noului Testament, ediția I, Darabani, 28.09.2019

Evenimente Octombrie 27, 2019

În după-amiaza zilei de 28 septembrie 2019, sediul Protopopiatului Darabani a devenit gazda unei competiții inedite, aflată la prima ediție și desfășurată concomitent în toate cele 13  Protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor, competiție intitulată sugestiv „Concurs de cunoaștere a Noului Testament”.

            Organizat cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prin Sectorul de misiune, statistică și prognoză pastorală – coordonat de părintele consilier și stareț al Mănăstirii Bucium din Iași, arhimandritul Nicodim Petre, concursul s-a adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, urmărind drept scopuri principale crearea unui context favorabil pentru împărtășirea valorilor Bisericii, descoperirea cuvântului Evangheliei și încurajarea tinerilor să citească Noul Testament.

            Realizat într-o manieră atractivă, inteligentă și adaptată vârstei participanților, competiția, prezentată și organizată de părintele Andrei Grigore, responsabil de activitățile cu tinerii din Protopopiat, a avut ca temă „Minunile săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos” prezentate în cele 4 Sfinte Evanghelii. Maniera de desfășurare a constat în adresarea a câte 5 întrebări contratimp, structurate în mai multe runde, răspunsurile tinerilor fiind evaluate pe loc de membrii juriului, la finalul fiecărei runde ultimii 4 concurenți clasați părăsind competiția. Juriul, alcătuit din părintele protopop Costică Pânzariu (președintele juriului și gazda evenimentului), doamna profesoară de religie Elena Avîrvărei și părintele Cosmin Pristavu, responsabil de catehizare în Protopopiat, a avut misiunea de a îi desemna pe cei trei câștigători ai fazei locale care vor reprezenta Protopopiatul Darabani la faza eparhială a Concursului, programată la Iași în data de 13 noiembrie 2019 (Ziua Bibliei).

            Cei 19 participanți, cu vârste între 15 și 22 de ani, elevi ai Școlilor Gimnaziale din oraș și din împrejurimi, ai Liceului „Dimitrie Cantemir” din Darabani precum și ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, proveniți din Parohiile Alba, Bașeu-Hudești, Comănești, Concești, Crăiniceni, Darabani, Havârna, Horodiștea, Lișna, Mlenăuți, Oroftiana de jos, Rădăuți-Prut, Rediu, Smîrdan, Suharău și Viișoara Mare, s-au angajat responsabil în competiție, pregătiți de preoții parohi, miza Concursului constituind atât participarea la faza eparhială de la Iași, cât și premiile consistente oferite tuturor participanților de Sectorul de Misiune al Arhipiscopiei Iașilor.

            La finalul Concursului, prin punctajul adunat în toate rundele, juriul i-a declarat câștigători pe tinerii Giulia Hrimiuc – Premiul I (Parohia „Sf. Nicolae” Darabani), Sorina-Ionela Avasiloaei – Premiul al II-lea (Parohia Concești) și Ionuț Gavril – Premiul al III-lea (Parohia Viișoara Mare).

            Mulțumind organizatorilor și ostenitorilor evenimentului, felicităm toți participanții pentru rezultatele obținute și nădăjduim ca în viitor astfel de proiecte destinate tinerilor din zona noastră să capteze interesul și participarea tinerilor și, de asemenea, obișnuința de a lectura cu mult folos Sfânta Scriptură, adevărata „scrisoare de dragoste a lui Dumnezeu pentru oameni”.

(Pr. Andrei Grigore, Pr. Cosmin Pristavu)