Concurs de bătut toaca „Răsună toaca la Smîrdan”, ediția a VI-a

Activități Octombrie 24, 2019

„Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!” sunt cuvintele lui Hristos pe care parohia „Pogorârea Sf. Duh” Smîrdan le respectă cu sfințenie și le transmit mai departe enoriașilor. Sub organizarea preotului paroh Andrei Silviu Grigore, concursul interjudețean de bătut toaca „Răsună toaca la Smîrdan” a ajuns la cea de-a VI-a ediție, urmărind în continuare consolidarea legământului tinerilor și copiilor cu Dumnezeu și cu biserica. Această ediție a fost una specială, întrucât în cadrul Patriarhiei Române, anul acesta se omagiază satul românesc. 

Concursul s-a ținut în data de 20 octombrie 2019 la biserica „Pogorârea Sf. Duh” din Smîrdan, unde un număr mare de creștini s-au adunat pentru a asista la reprezentațiile copiilor participanți. Evenimentul a fost precedat de o paradă la care au luat parte toți cei prezenți, însoțiți de fanfara locală a satului Smîrdan ce a interpretat câteva melodii patriotice, menținând o atmosferă cu adevărat inedită.

„Ceea ce ne-a inspirat să organizăm acest concurs a fost o acțiune similară ținută la o parohie din Făgăraș, județul Brașov. Ideea a plăcut mult atât mie, cât și soției și copiilor mei, fetele bat și ele toaca. Prin această inițiativă ținem să ducem mai departe mesajul bisericii, care ne învață că înainte de clopot a fost toaca.”, a declarat în exclusvitate pentru Dorohoi News, preotul paroh Andrei Grigore.

Participanții au fost în mare parte membri ai comunității locale, însă au luat parte și copii din cadrul parohiilor Pârcovaci, jud. Iași, Dumbrăveni și Rotunda, județul Suceava, dar și din parohia Oroftiana de Jos, județul Botoșani. Aceștia au fost divizați în 4 categorii: clasele pregătitoare-clasa I; clasele a II-a și a III-a; clasele a IV-a, a V-a și a VI-a; clasele a VII-a și a VIII-a. La fiecare categorie s-a acordat câte un premiu I. Toți copiii au fost recompensați cu medalii, diplome și serviți cu masă caldă.

Juriul a fost format din părintele protopop al protopopiatului Darabani, Constantin Pînzariu, care a fost și președintele juriului, părintele Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Iacob Dorohoi și prof. Paula Gavriluță, ce a fost responsabilă de ritmică.

În cadrul parohiei Smîrdan a fost întemeiat și un mic muzeu al satului, umplut cu obiecte tradiționale, țesături și mobilier vechi. De asemenea, cu ajutorul etnografei Tatiana Mănucă a fost organizată o expoziție de prosoape tradiționale și de măști. 

Lista câștigătorilor:

Trofeul concursului - Ștefan Matei, parohia Dumbrăveni.

Categoria I
Premiul I - Căliniuc Filip Andrei, parohia Dumbrăveni.

Categoria a II-a
Premiul I - Grigore Sofia Elisabeta, parohia Smîrdan.

Categoria a III-a 
Premiul I - Crăciun Iustinian, parohia Pârcovaci;
Premiul I - Gănuț Daniel, parohia Rotunda.

Categoria a IV-a
Premiul I - Grigore Maria Anisia, parohia Smîrdan;
Premiul I - Murariu Adelin Constantin, parohia Oroftiana de Jos.

(Pr. Andrei Grigore)