În data de 10 decembrie 2019, Școala Gimnazială nr. 1 Suharău – structură a Școlii Profesionale „Sf. Ap. Andrei Smîrdan”, a fost gazda desfășurării cercului pedagogic al profesorilor de religie creștin-ortodoxă din zona Darabani.
Activitatea metodică, la care au participat profesori de religie creștin-ortodoxă de la unitățile de învățământ din zona Darabanilor, s-a încadrat în calendarul activităților metodice și de formare continuă/dezvoltare profesională a personalului didactic, coordonate de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani. Activitatea s-a așezat în „duhul” sărbătorii care se apropie și a constat în susținerea de către pr. prof. Pristavu Cosmin, de la parohia „Sf. Dimitrie” Oroftiana de Jos, a unei lecții deschise la clasa a V-a, cu titlul „Nașterea Domnului – Crăciunul”, ocazie prin care elevii și-au îmbogățit cunoștințele cu privire la desfășurarea evenimentelor de la Betleem de acum două milenii, dobândind deprinderea de a „lectura” deplin și corect Icoana Nașterii Domnului, o adevărată „Evanghelie în culori și forme”.
La finalul etapelor de recapitulare și fixare, elevilor clasei a V-a li s-au adăugat colegi din celelalte clase, care alcătuiesc corul școlii, împreună prezentând un scurt moment de colinde oaspeților și asemănându-se îngerilor care au intonat cel dintâi colind: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace”. Activitatea a continuat mai apoi prin susținerea referatului intitulat „Rolul sărbătorilor religioase în viața creștinului”, de către pr. prof. Eugen Lăzărescu, moment de aprofundare a temei predate elevilor, prin apelul la istoricul, semnificația și modalitățile concrete de aplicare a învățăturii de credință cu privire la rolul sărbătorilor în viața creștinului.
Spre finalul întâlnirii, conduse de pr. prof. Sergiu Gavriliu, responsabilul de cerc pedagogic, discuțiile au analizat și evidențiat punctele tari ale lecției, precum și metodele cele mai potrivite în a face accesibile cunoștințele religioase, apreciindu-se necesitatea și rolul formativ și educativ al orei de religie, spațiu al creșterii firești, nobile și demne, mediu al încrederii reciproce, al iubirii și firescului, tot mai necesare în lumea contemporană.