MONOGRAFIE

Istorie Martie 30, 2014

Biserica filială cu hramul ,,Sf. Dumitru”, din satul Oroftiana de Jos, comuna Suharău, judeţul Botoşani, se află situată în centrul satului Oroftiana de Jos. La sud satul se mărgineşte cu pădurea ,,Sf. Spiridon”, la nord cu râul Prut, la est cu pădurea Suharău, iar la vest cu satul Oroftiana de Sus.

            Acest sat are un număr de 180 de familii, în totalitate creştini ortodocşi. Satul nu a avut biserică până în anul 1848. Atunci s-a construit o biserică din cărămidă, cu soclul de piatră, care din motive necunoscute a fost dărâmată.

            Actuala biserică este construită pe locul celei dărâmate. Anul construirii este 1900. Ctitorii bisericii sunt enoriaşii satului.

            Biserica este construită din lemn şi lut, având temelie din ciment. Partea din nord şi vest este acoperită cu scândură de brad, vopsită albastru, iar în partea de sud şi est pereţii sunt văruiţi în alb.

            Acoperişul este din tablă.

            Biserica are formă de corabie. Este lipsită de turle, având pe acoperiş fixate două cruci. O mică turlă din scândură este ridicată deasupra pronaosului ce slujeşte drept clopotniţă.

            După tradiţie, biserica este împărţită în altar, naos, pronaos, pridvor. În interior este căptuşită cu scânduri de brad, vopsită albastru. Duşumeaua este tot din scândură de brad. În altar se află un geam, la naos două şi în pronaos – două; pridvorul nu are geam.

            Biserica nu are pictură interioară. Singura pictură se află fixată pe o pânză pe bolta altarului, ce reprezintă pe Maica Domnului. Tot pictaţi pe pânză, se află cei patru Evanghelişti. Nu se cunoaşte cine a executat aceste picturi. Altarul are formă circulară, pronaosul este lipsit de boltă, având un tavan drept şi se desparte de naos prin două picioare de scândură.

            Pictura catapetesmei este în stil bizantin şi a fost executată de pictorul Zelinschi din Herţa. Cadrul catapetesmei este din lemn de tei simplu.

            Biserica a suferit reparaţii în anul 1965 şi 1976, sub păstoria preotului Vasilică Dumitru, care nu au afectat cu nimic chipul iniţial al bisericii.

            În prezent se află în stare de conservare bună.